Ο​Ρ​Γ​Α​Σ​Μ​Ι​Κ​Ο​Σ Κ​Α​Τ​Α​Κ​Λ​Υ​Σ​Μ​Ο​Σ

by Δημήτρης Τσιρώνης

/
1.
2.
3.
4.
5.

about

ΟΡΓΑΣΜΙΚΟΣ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ή Τ/Ο Τ.Κ.έρας της Αμά(λ)θειας

Περίπατος σε Ευρωπαϊκή χώρα.

Πυκνοί πυροβολισμοί σκίζουν τον ουρανό. Είναι ο ήχος από το άνοιγμα αρίφνητων φιαλών σαμπάνιας σε όλη την επικράτεια. Ένας λαός με λυμένη γραβάτα και κόκκινα μάτια από τις οθόνες ή την κοκαΐνη, πρόκειται να βιώσει το πιο άγριο χανγκόβερ της ζωής του. Από την εποχή της ευμάρειας, τρέχει αλλόφρων – με δεμένα τα μάτια – σε μια νέα εποχή. Αυτή η νέα συναρπαστική εποχή έχει τα δικά της χρώματα. Το γκρι της οικονομικής καθίζησης, το μαύρο του πολύπλευρου νεοφασισμού και το κόκκινο του αίματος χιλιάδων ταλαίπωρων προσφύγων, το οποίο όμως, ευτυχώς, ξεπλένεται γρήγορα από τα κρυστάλλινα νερά της όμορφης (και πολλά υποσχόμενης για εκκωφαντική τουριστική ανάπτυξη και χρυσές ευκαιρίες) Μεσογείου.

Αν μόνο είχε κρατήσει ένα μικρό κομπόδεμα για να φτιάξει τα βασικά, εκείνα τα ωραία χρόνια, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο λαός για ώρες στις ουρές. Ένα τυχαίο παράδειγμα είναι κι η Υγεία. Έπεσε σαν ιδέα αλλά ξεχάστηκε γρήγορα στον πυρετό του χορού στις μεγάλες πίστες και στο μεθύσι από το ούζο τους θερινούς μήνες των μπάνιων των χαζών. Αν μόνο είχε κρατήσει ένα μικρό κομπόδεμα για να φτιάξει την Παιδεία ώστε να μη χρειαστεί να πληρώνει ιδιαίτερα σε όλα τα μαθήματα, ακόμη και αν πήγαινε σε ιδιωτικό σχολείο... προετοιμαζόταν όμως για συνεχόμενες εθνικές ανατάσεις, τόσο αθλητικές όσο και καλλιτεχνικές. Έπεσε βέβαια σαν ιδέα αλλά τέτοιες σκοτούρες φάνταζαν ασήμαντες λεπτομέρειες. Αν μόνο είχε κρατήσει ένα μικρό κομπόδεμα για τους σιδηρόδρομους – σκοτώστρες και τη ρυμοτομία παραθαλάσσιων εξοχικών προορισμών. Έπεσε σαν ιδέα αλλά ήταν τέτοια η εντύπωση από τα μοντέρνα ντόπια περιοδικά που μας ξεβλάχευαν περί νέων αρρενωπών καπιταλιστικών προτύπων και περί καμακιού... που χάθηκε η ευκαιρία.

Ωστόσο, δύο αξίες παρέμειναν σταθερές. Η αταλάντευτη θρησκευτική πίστη – αυτή μας σώζει πάντοτε στους σκοτεινούς καιρούς – και τα περήφανα σώματα ασφαλείας. Εάν δε μας σώσει ο θεός, σημαίνει ότι δεν έπρεπε να σωθούμε (άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου και του
Πρωθυπουργού) και αυτό μας το υπενθυμίζει το χαμογελαστό αστυνομικό όργανο της γειτονιάς μας. Μακάρι να έκανε το ίδιο και το πυροσβεστικό σώμα εκείνο το καλοκαίρι ή η ελληνική ακτοφυλακή στ’ ακριτικά νησιά μας όλα εκείνα τα καλοκαίρια. Αφού λοιπόν αυτά μας συνεφέρουν και μας επιτρέψουν να πάμε μέχρι το φαρμακείο – ή όχι – θα μπορέσουμε να αποτραβηχτούμε στη θαλπωρή της εστίας μας. Αγορασμένης με δανεικά ή κληρονομημένης από την αθάνατη ελληνική οικογένεια που πάντα προνοεί για το καλό των τέκνων της. Εκεί, είτε μας περιμένει ένα χάδι στο μέτωπο, είτε όχι, πάντως σίγουρα μας περιμένει μία ατέρμονη ψηφιακή αγκαλιά από φίλους (και εχθρούς που αγαπάμε να μισούμε) παιχνίδια, γέλια, μουσικές, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, τζόγο, μπάλα, οργασμούς, γαστρονομικές οπτασίες και παγκόσμια ίδιες λιχουδιές, έγκυρες ειδήσεις, έγκαιρες προειδοποιήσεις, σχολιασμούς και αντιδράσεις για όλα, ξύλο και βιασμούς σε ζωντανή μετάδοση, μπόλικη πατριαρχία, ιδέες για δώρα, συμβουλές για να γίνεις πλούσιος, αρεστός σε όλους και πώς να αυτοθεραπευθείς, πώς να γίνεις πλούσιος, πώς να γίνεις πανέμορφος, πώς να φτιάξεις τα χείλη σου, πώς να φτιάξεις τη μύτη σου, πώς να φτιάξεις το πέος σου ή την κωλοτρυπίδα σου.

Τουλάχιστον αυτή τη φορά, έχουμε διαφόρων ειδών επιδόματα, αρχαιολατρεία, ανέφελα δελτία ειδήσεων και φουστανελική υπερηφάνεια. Έχουμε ανεργία και πολλές θέσεις εργασίας στον τουρισμό, στα χωράφια και σε άλλα κάτεργα δωδεκάωρης κακά αμειβόμενης εργασίας. Δάση δεν έχουμε αλλά αυτό είναι κάτι απαρχαιωμένο και γραφικό στη ψηφιακή εποχή. Μπορείς πανεύκολα να προσθέσεις εκ των υστέρων λίγο πράσινο σε ένα τοπίο. Νικήθηκε επιτέλους και η εκμετάλλευση της εργασίας αφού δεν πάμε πια στη δουλειά: γενηθήτω η τηλε–εργασία. Κάτι ήξεραν οι ορδές δημοσίων υπαλλήλων που ασκούσαν τη μη εργασία από τα χρόνια του Ανδρέα του εκπορθητή. Επόμενος στόχος: η ψηφιακή απεργία. Όταν υπερπηδηθεί και αυτός ο σκόπελος, θα είμαστε ανίκητοι. Ανίκητοι και ολομόναχοι σε ένα άδειο δωμάτιο. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αρκεί γρήγορα να ξανασυνδεθούμε. Ένα μέλλον λαμπρό μας περιμένει όλους μας. Ως συνήθως. Λίγο πριν το τέλος (μας).

Αλλά γιατί να ασχολούμαστε εμείς με τέτοια θέματα; Κάποιος θα μπορούσε να πει (το μόνο εύκολο είναι κάποιος πάντα να κάνει αντίλογο), μα καλά, δουλειά τους είναι να εναντιώνονται; Δουλειά τους είναι να μπλέκονται με αυτά; Αυτοί ας φτιάξουν τις μουσικές τους κι ας τα αφήσουν στους πολιτικούς. Ας κάνουν τις πιτσιλιές τους σε τελάρα κι ας αφήσουν στην άκρη τις πολιτικές ανησυχίες. Ας γράψουν καμιά λέξη με τον πανάρχαιο τρόπο, με χαρτί και με μολύβι δηλαδή, κι ας αφήσουν επιτέλους τους δημοσιογράφους να ενημερώσουν αμερόληπτα τον λαό. Τον Ελληνικό Λαό. Ας ψηφίζουν ό,τι θέλουν και μετά ας κάνουν ότι λέει ο δημοκρατικός κόσμος (μας). Μα στο κάτω κάτω (ο αντίλογος συνεχίζεται...) ποιοι είναι αυτοί μωρέ; Ποιοι τους ακούν αυτούς; Τους έγραψε καμιά μεγάλη (πληρωμένη) εφημερίδα; Είναι στις τάσεις; Όλοι πια θα αρθρώνουν λόγο επί παντός επιστητού; Όλοι πια δικαιούνται να αλλάζουν χρώμα στη σημαία μας; Όλοι κι όλες
μπορούν να φιλοτεχνούν πάνω στα θεία μας σύμβολα;

Μα πόσο γελοίο ακούγεται να πρέπει ο δημιουργός των τεχνών να υποτάσσεται στην πλειοψηφική γνώμη. Να οχυρώνεται στον αρτίστικο μικρόκοσμό του και απλά... να το βουλώνει. Να φοβάται τα υπουργεία, την αδέκαστη δικαιοσύνη και τις στέγες των γραμμάτων και των τεχνών. Άραγε είναι συνετό να κάνεις μουσική πριν ή μετά τις γνωριμίες; Είναι καλό να κολακεύεις το κοινό παραμένοντας μουγγός ή να εκφράζεις (μια οποιαδήποτε) άποψη; Να φοβάσαι τον όχλο ή να είσαι ελεύθερος; Δημιουργός σημαίνει άνθρωπος με κάποια δυσλειτουργία. Γιατί αλλιώς είναι καταναλωτής. Δημιουργοί είναι αυτοί που θέλουν να φτιάξουν εκείνον τον καλύτερο κόσμο. Μπορεί να χάσανε το δρόμο. Μπορεί να μην ξέρουν να χρησιμοποιούν συσκευές εύρεσης κατεύθυνσης, ερωτικού συντρόφου, καταλληλότερου σημείου εστίασης κτλ. Μα όλοι αυτοί που προσκυνάνε το κοινό και τρέμουν να το κοντράρουν, πώς να πάρουν φόρα για να φτάσουν στον ουρανό; Τι να τους πούνε και γιατί να τους το πούνε; Μήπως τελικά υπάρχουν δύο είδη καλλιτεχνών; Ή μόνο ένα είδος υπάρχει πραγματικά; Ή περισσότερα υπό εξαφάνιση; Όσο τα αναλογιζόμαστε αυτά, ας κάνουμε λίγο θόρυβο και καταλήγουμε μετά. Ή δεν καταλήγουμε και ποτέ. Γνώμη μας είναι να έχουμε γνώμη και μέχρι να απαγορευτεί, σκοπεύουμε να την εκφράζουμε. Αυτό είναι το ταξίδι χωρίς επιστροφή.

(ΔΤ ή/και ΒΚ, Άνοιξη 1974 ή/και 2024)

credits

released April 21, 2024

Στις αρχές του 2024 αποφασίσαμε να κάνουμε ένα παιχνίδι. Η έμπνευση μας βρήκε με τη μορφή λέξεων που ύστερα μετασχηματίσαμε σε ήχους, ο καθένας με τον τρόπο του. Κρατήσαμε κοινούς τίτλους για τα κομμάτια και το σύνολο του έργου, καθώς και ίδια διάρκεια και ίδιο εξώφυλλο κι ο καθένας μας έφτιαξε κάτι διαφορετικό (το δικό του μουσικό άλμπουμ) από την ίδια αφετηρία, με τον ίδιο τερματισμό και με τα ίδια δημιουργικά εμπόδια. Όπως κοινή είναι και η κατήφεια που μας κατακλύζει καθημερινά με όλα τα στραβά και τα στραβότερα του κόσμου τούτου. Θέλουμε και συνεχίζουμε. Βρίσκουμε το χρόνο να πάρουμε ανάσες και τη δύναμη να πλάσουμε ηχητικά έργα που βασίζονται σε αυτό που ζούμε. Το κάναμε καιρό τώρα, από μόνοι μας και μαζί. Όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνει η ανάγκη για φωνή, φωτιά και πέτρα. Έτσι πήρε ήχους και λέξεις ο ΟΡΓΑΣΜΙΚΟΣ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ή Τ/Ο Τ.Κ.έρας της Αμά(λ)θειας. Και τώρα ανήκει σε σας. Ακούστε το.
Διαβάστε το.

byronkatritsis.bandcamp.com/album/--2

------english------

In early 2024 we (Dimitris Tsironis & Byron Katritsis) decided to make a game about music creation. Inspiration found us in the form of words that we then transformed into sounds, each in his own way. We kept common titles for the tracks and the whole project, as well as the same timing and same cover art, and each of us made something musically different (our own music album) from the same starting point, with the same finish line and with the same creative obstacles. Just as common is the gloom that overwhelms us every day with all the wrong and the worst of this world. We want to change the world and we continue doing so. We find the time to take deep breaths and the strength to create soundscapes based on what we experience in Greece. We've been doing it for a while now, on our own and together. As time passes, the need for yell - almost cry, fire and stone-throwing grows. This is how the ORGASMIKOS CATAKLYSMOS (Orgasmic Cataclysm) or T/O T.K.eras of Ama(l)thea got sounds and words. And now it belongs to you. Listen to it.
Read it. It will sound Greek to you.

DSR#250

Video: youtu.be/Jrj5M9gAJ5k

license

all rights reserved

tags

about

Default Standard Greece

Avant/Abstract
Collaborative
Noise Democracy
Independent
Label

| microcosm |

surreal present

Pushing sonic boundaries beyond the limits of the imaginable.

Founded & Operated by:
Dimitris Tsironis
(melophobia)

people (δήμος/demos) to rule the state (κράτος/kratos)

"in a truly free nation, no one has to tell you you’re free"

# : new submissions
- : reissues

linktr.ee/1tracktape
... more

contact / help

Contact Default Standard

Streaming and
Download help

Report this album or account

If you like ΟΡΓΑΣΜΙΚΟΣ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ, you may also like: